Νέα

Δελτίο Τύπου για Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Επιμελητηρίου Λέσβου

30/01/2018

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018 το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Παυλακέλλης» του Επιμελητηρίου Λέσβου, έλαβε χώρα η εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας του Επιμελητηρίου Λέσβου και του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης. 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κύτελλης, η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής κα. Γόμου – Πρωτογεράκη, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λέσβου, κ. Τσουπής, ο διοικητής της 98 ΑΔΤΕ Υποστράτηγος κ. Τσερπές, ο Υποδιοικητής της 98 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος κ. Τζώκας, ο τ. Υπουργός Αιγαίου και βουλευτής κ. Σηφουνάκης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου Ταξίαρχος κ. Ντουρουντούς, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Στεφάνου, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μπαρούτης, εκπρόσωπος από τη Γενική Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος Βορείου Αιγαίου, εκπρόσωπος από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής κ. Δουκάκαρος, ο Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μολύβου κ. Μόλβαλης, o Πρόεδρος του Φορέα Ανάπτυξης Πλωμαρίου κ. Χαλδέζος, Υποδιοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Τ.Α.Λ. Α.Ε. κ. Περιμένης, εκπρόσωπος από τον Ο.Α.Ε.Δ. Μυτιλήνης η κα. Βέρρη, η προϊσταμένη του πρώην Ο.Α.Ε.Ε. κα Καριμαλη, ο προϊστάμενος παραρτήματος Ε.Φ.Ε.Τ. Β. Αιγαίου κ. Μπούμπουλης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Λέσβου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης κ. Μουτζούρης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Λέσβου κ. Μπουλμπούλης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Μυτιλήνης κα. Ζερβού, ο τ. Δήμαρχος κ. Βουνάτσος, ο Αντιδήμαρχος Αϊβαλιού κ. Ufuk Ova, καθώς και εκπρόσωποι των επιχειρηματικών και κοινωνικών φορέων του τόπου μας.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Μυρσινιάς, στην ομιλία του ξεκίνησε με τον απολογισμό των δράσεων του Επιμελητηρίου, αναφερόμενος ότι ήταν μια γεμάτη χρονιά με επίκεντρο το Επιμελητήριο και την τοπική επιχειρηματικότητα. 
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι:
Ä υπάρχει μια σαφής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα μέλη μας (γεγονός που οφείλεται και στην φιλότιμη προσπάθεια που καταβάλουν τα ελάχιστα στελέχη του Επιμελητηρίου – και των αιρετών),
Ä υπάρχει μια σαφής βελτίωση των Οικονομικών του Επιμελητηρίου,
Ä υπάρχει μια σαφής αναβάθμιση της παρουσίας του Επιμελητηρίου στο δημόσιο γίγνεσθαι με τεκμηριωμένες θέσεις & απόψεις 
Το Επιμελητήριο με την συμμετοχή του σε διάφορες δράσεις, συναντήσεις και εκθέσεις με σκοπό να προωθεί τα τοπικά προϊόντα, να προβάλει τον τουρισμό, και να στηρίζει τις τοπικές εξαγωγικές επιχειρήσεις έτσι ώστε να γίνουν πιο εξωστρεφείς.
Παρά τη μεγάλη πίεση και αντίδραση της τοπικής κοινωνίας που ασκήθηκε για την παράταση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., η κυβέρνηση ανταπάντησε με ένα «φιλοδώρημα» αυτό της εξάμηνης παράτασης, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας. Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες, ενώ παράλληλα θα επεξεργαστούμε ειδικό πακέτο και δέσμη αναπτυξιακών μέτρων. 
Όλα αυτά όμως δεν αρκούν και θα εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε:
Ä πραγματικά το Επιμελητήριο να μετατραπεί στο «Σπίτι του κάθε Επιχειρηματία» και ουσιαστικά ο κάθε επιχειρηματίας να το νιώθει ως τέτοιο
Ä να ενισχυθούν οι δράσεις που τονώνουν την εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας, ως τη μόνη βιώσιμη λύση για την τοπική οικονομία
Ä να ενισχυθούν οι δράσεις οι οποίες θα προάγουν τις νέες τεχνολογίες, τον τουρισμό, την αγροδιατροφή και να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας
Ä να εξασφαλιστεί ότι θα παρασχεθούν στα μέλη μας τα «εργαλεία» εκείνα τα οποία θα τους δίνουν την δυνατότητα να σχεδιάσουν, να παράγουν και να προωθήσουν στην αγορά ποιοτικά & ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες»
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μυρσινιάς υπογράμμισε τον νέο αναπτυξιακό κύκλο του Επιμελητηρίου που ξεκινά για το 2018 και αυτός συμπίπτει με την νέα διοίκηση.
«Παράλληλα διεκδικούμε:
- Δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα
- Συνεργάσιμο και προσανατολισμένο στις επιχειρήσεις τραπεζικό σύστημα
- Αυξημένους πόρους για επενδύσεις – συγχρηματοδοτούμενες δράσεις
- Δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα με προοπτική
Σχεδιάζουμε, προγραμματίζουμε και προτείνουμε:
Ø Την δημιουργία και την λειτουργία υποδομών υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, τόσο εδώ στην Μυτιλήνη, όσο και στη Λήμνο
Ø Την δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου που θα επιφέρει λύση στο πρόβλημα της εγκατάστασης των μεταποιητικών επιχειρήσεων, με την μεταφορά των οχλουσών δραστηριοτήτων εκτός πόλης
Ø Την Δημιουργία του Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου με την συμμετοχή του ΕΤΕΑΝ, της ΠΒΑ. 
Ø Αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες & δράσεις με στόχο να στηρίξουμε τον εξαγωγικό προσανατολισμό των τοπικών επιχειρήσεων.
Ø Αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες & δράσεις με στόχο να στηρίξουμε τις νέες επιχειρήσεις του τόπου μας, τις επιχειρήσεις των νέων ανθρώπων του τόπου μας, προκειμένου να διακοπεί το κύμα φυγής τους στα αστικά κέντρα της χώρας μας, αλλά και στις χώρες του εξωτερικού.»
Έπειτα ο λόγος δόθηκε στον κ. Παναγιώτη Παπαρίσβα, Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης και Πρόεδρο του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Λέσβου, ο οποίος έκανε απολογισμό του έργου του Εμπορικού Συλλόγου για το 2017. Εκφράστηκε ο προβληματισμός για τις αλλαγές που προβλέπονται για το ΦΠΑ και το μεταφορικό ισοδύναμο, ενώ παράλληλα τόνισε την έκδηλη ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου για την εξάπλωση των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών πλακετών, στην κα Ειρήνη Κατσιγίνη, για την πολυετή επιχειρηματική της δράση, στον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών κ. Γεώργιο Κορομηλά για την πολύτιμη συνεργασία του Ινστιτούτου με το Επιμελητήριο Λέσβου και στον τ. Προέδρο και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητήριου Λέσβου κ. Θρασύβουλο Καλογρίδη, για την πολυετή προσφορά του στον Επιμελητηριακό Θεσμό.

Φωτογραφίες: Γιώργος Παπαδόπουλο

Back to Top