Νέα

Δελτίο Τύπου για το Τέλος Διανυκτέρευσης

23/01/2018

Ένα νέο φόρο στον τουρισμό έφερε ο νέος χρόνος, με τους ξενοδόχους  και τους ιδιοκτήτες των ενοικιαζομένων δωματίων να έχουν δηλώσει εδώ και καιρό την αντίθεσή τους, και να εμμένουν στις αντιδράσεις τους.
Ο λόγος για το τέλος διανυκτέρευσης που ξεκίνησε να εφαρμόζεται την 1η Ιανουαρίου 2018 και αφορά τόσο τα ξενοδοχεία όσο και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ο φόρος διαμονής θα ανέρχεται στα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία 5 αστέρων, στα 3 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, στο 1,5 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων και στα 0,50 ευρώ στα ξενοδοχεία 1 έως 2 αστέρων καθώς και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σε συνδυασμό με την υπέρμετρη φορολόγηση του τουριστικού κλάδου, ο οποίος είναι από τους λίγους που ακόμη φέρνει έσοδα στην ελληνική οικονομία θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των τουριστικών προορισμών, μετά την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και την εστίαση, αλλά και την κατάργηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου (ο ΦΠΑ παραμένει ίδιος μόνο σε πέντε νησιά- Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο- και μόνο για τους πρώτους έξι μήνες).

Συνημμένα θα βρείτε αναλυτικά τις χρεώσεις  του τέλους διανυκτέρευσης ανά κατηγορία καταλύματος.

Έχει κατατεθεί τροπολογία όπου διευκρινίζεται, ότι θα εκδοθεί απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, με την οποία θα ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της σχετικής διάταξης.

Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Αγορές Χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις» και πρόκειται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση αυτή την εβδομάδα. 

Τα προβλεπόμενα έσοδα για το 2018 που θα προκύψουν από την επιβολή Φόρου Διαμονής στο σύνολο της χώρας ανέρχονται σε 74 εκ, οπότε το εκτιμώμενο ποσό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου δεν θα ξεπεράσει τα 740,000 ευρώ (1% βάση της Τράπεζας Ελλάδος έσοδα που θα προκύψουν απ’ τον φόρο διαμονής επί 74 εκ.). Λαμβάνοντας ότι τα καταλύματα είναι μικρού μεγέθους και οικογενειακές επιχειρήσεις με μέση τιμή διανυκτέρευσης 25-65 Ευρώ και με μια τουριστική περίοδο πολύ μικρότερη απ’ την υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα, ο οριζόντιος, μη αναλογικός Φόρος Διαμονής δημιουργεί μεγαλύτερες ποσοστιαίες επιβαρύνσεις δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα και στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Πάντως οι προσπάθειες για επανεξέταση του φόρου θα συνεχιστούν από την πλευρά μας, ειδικά όταν γίνουν εμφανείς οι επιπτώσεις του τέλους στην αγορά.

DOWNLOADS:
Δελτίου Τύπου
Συνοδευτικό Δελτίο Τύπου
Back to Top