Ούζο

Ούζο

Η ιστορία του ποτού αυτού, είναι μια δική μας ιστορία κι ένα μεγάλο επίτευγμα της παραδοσιακής τέχνης των ποτοποιών του τόπου μας. Είναι ένα ποτό που διακρίνεται από μια ευχάριστη επιθετικότητα που ισορροπεί την πλημμυρίδα των αρωμάτων του, φέρνοντας επανάσταση στις αισθήσεις και προσφέροντας τη γλυκιά ανάμνηση και χαρά κάθε ξεχωριστής στιγμής στη ζωή.
Όπως καταδεικνύουν οι στατιστικές έρευνες, το καλό ούζο, στις συνειδήσεις των καταναλωτών έχει ταυτιστεί με τη Λέσβο. Καθόλου άδικα βέβαια, αφού πέρα από την υψηλή ποιότητα της τοπικής παραγωγής, είναι ο απόλυτος συνδυασμός με τις τοπικές γαστριμαργικές απολαύσεις και την πλούσια αιγαιοπελαγίτικη φύση του νησιού.

Καθοριστικό ρόλο για τη δημιουργία του ούζου παίζει το γλυκάνισο. Η Λέσβος που φημίζεται για το εύκρατο κλίμα της, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθεί αυτό το αρωματικό φυτό. Η βασική διαφορά του ούζου από τα άλλα αλκοολούχα ποτά με άρωμα γλυκάνισου, είναι ο τρόπος αρωματισμού. Ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνταγές, τους συνδυασμούς και τα μυστικά που χρησιμοποιεί η κάθε ποτοποιϊα, το ούζο περιέχει μια ευρεία σειρά συστατικών. Η ύπαρξη ποιοτικών τοπικών πρώτων υλών στο νησί, όπως τα αμπέλια, το γλυκάνισο, τα αρωματικά φυτά και το νερό, συντέλεσε στην αναζήτηση, τη δημιουργία και ανάπτυξη ενός ποιοτικού προϊόντος.

Η διαδικασία της απόσταξης, αποκτά ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή εποχή, όπου πολλές φορές η ποιότητα θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους. Όταν αυτή γίνεται με τον παλιό, παραδοσιακό τρόπο, χρησιμοποιώντας μάλιστα τα καλύτερα υλικά, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και πολύ γευστικό, γεγονός που έχει διαφοροποιήσει το ούζο της Λέσβου και το έχει κατατάξει πρώτο στην προτίμηση των καταναλωτών.


Back to Top